Laat voeding je medicijn zijn,
en je medicijn je voeding.

Hippocrates

Epigenetica 

Over het haar

Epigenetica is de wetenschappelijke studie naar de uitwerking van genen op de ontwikkeling van een organisme. Makkelijker uitgelegd: je hebt meer invloed op de expressie van je genen dan je denkt. We hoeven geen ‘slachtoffer’ te zijn van onze genetische erfenis. 

Met een epigenetische marker meet je welke stoffen het lichaam aanmaakte en welke genen hierdoor aan- of uitgeschakeld zijn. Ons haar behoort tot het integumentaire systeem dat ontstaat uit het ectoderm. Daardoor heeft het dezelfde embryologische oorsprong als ons zenuwstelsel, waardoor het dezelfde kenmerken deelt als de neuronen voor wat betreft sensatie.

De wortel of bol van het haar is het enige deel van het haar dat leeft. Dat betekent dat het zichzelf kan reguleren en repliceren. Het wordt gevoed vanuit de bloedvaten die informatie en voedingsstoffen uit de systemische microcirculatie halen die onderhuids door de papil gaat. Het haar en het bolletje zijn in feite een antenne die constant omgevingssignalen detecteert die afkomstig zijn van de micro- en macro-omgeving. Dit is zo sterk dat er binnen de pilosebaceous-eenheid zelfs een spier is die de arrector pili-spier wordt genoemd: kleine spieren die aan de haarzakjes zijn bevestigd en daarmee de kleinste spieren van het lichaam zijn.

De arrector pili-spier werkt net zo goed als de hartspier. Deze spier neemt namelijk constant veranderingen in temperatuur en atmosferische druk waar en is in staat om trillingen door resonantie en frequenties van het ecosysteem en de omgeving op te nemen. De arrector pili-spier, samen met de haarwortelbol, werden tot voor kort over het hoofd gezien als belangrijke omgevingssensoren, ook al werd het haar geaccepteerd als een uitstekende biomarker.

De arrector pili-spier reageert onmiddellijk op een systeemschok en angst waardoor het haar ‘overeind blijft staan’. De arrector pili-spier ontspant ook als het systeem kalm is. Bovendien is het ‘waarnemingsvermogen’ ook in verband gebracht met het vooraf waarschuwen van dreigend gevaar. De arrector pili-spier zet uit en trekt samen wanneer het systeem oververhit of afgekoeld is. Daarom slaat de wortelbol de epigenetische resonantie-informatie op omdat deze is verbonden met de arrector pili-spier.

Het rapport van de haaranalyse

Milieu- en voedingsimpact op een systeem wordt weerspiegeld in deze informatie. Een bruikbare analogie van dit effect kun je zien als een kiezelsteen die je in een vijver gooit waarvan de rimpelingen uitstralingen veroorzaken. Deze rimpelingen bevatten veel meer informatie over de mogelijke impact van de omgeving dan alleen het kiezelsteentje. De kleine golven zijn constant in beweging, reageren op elkaar en passen zich aan alle andere omgevingsgolven in de vijver aan voordat ze vervagen.

Door de epigenetische technologie van Cell Wellbeing zijn we in staat om de interacties van effecten vanuit het hele milieubeeld te begrijpen en niet alleen elke impactgolf of zelfs de kiezelsteen afzonderlijk te zien. Deze informatie geeft gebruikers een nieuwe en totaal andere kijk op hun leefomgeving.

De informatie over de verse haarbol en haarschacht wordt na het plukken worden gedigitaliseerd voor degene die graag een preventieve, doorlopende voedingsstrategie tegen veroudering wil. Dit soort informatie kun je verkrijgen door vier haarlokken wortels te scannen. In veel gevallen weerspiegelt het rapport van ruim dertig pagina’s onderliggende milieu- en voedingskwesties lang voordat ze fysiek aanwezig zijn. Het haar en de wortels moeten uit het achterhoofdsbeen boven de nek worden geplukt.

Indicaties van verschillende voedingskwesties worden in dit soort epigenetische informatie benadrukt voordat ze verschijnen als fysieke behoefte of een feitelijke tekortkoming. De geretourneerde milieuverklaring zou erop kunnen wijzen dat de kans groot is dat sommige voedselvoorraden leeg zijn, zelfs als het bloed of de weefsels een normaal niveau vertonen. Omdat de handtekeninggolven geen fysieke maat zijn maar een drager van informatie, geven ze een ander beeld weer van wat mogelijk moet worden aangepakt. Met deze kennis kun je preventieve maatregelen overwegen tegen vroegtijdige veroudering of corrigeer je prestatieproblemen door mogelijke zwakheden of andere problemen die verband houden met slechte voeding of een giftige omgeving.

De epigenetische indicatoren markeren verzamelde informatie die ons kan helpen om ons te attenderen op milieueffecten zoals elektrosmog of chemisch irriterende stoffen, voedingsonevenwichtigheden en onderliggende voedselstressoren. De informatie van elk gepersonaliseerd rapport stelt je in staat om je welzijn en prestaties te optimaliseren.

De opbouw van het rapport

Een Duits epigenetisch mapping- en indexeringsprogramma rangschikt de intensiteiten voordat men de gegevens gebruik om grafieken te genereren die zijn opgenomen in de epigenetische milieuverklaringen en voedseloptimalisatiekaarten. Elke kaart van 34 pagina’s weerspiegelt de persoonlijke omgevingsinvloeden die jou kunnen beïnvloeden, zoals blijkt uit de informatie die door de SDrive wordt verzameld. De mapping omvat de volgende categorieën en items:

 • Vitaminen x 16 meest voorkomende
 • Mineralen x 16 meest voorkomende
 • Essentiële vetzuren x 6
 • Antioxidant x 13 groepen
 • Aminozuren x 23
 • Gifstoffen – chemicaliën, straling, giftige metalen
 • Microbiologie – bacteriën, schimmels
 • Schimmels / sporen, parasieten, virussen
 • Electro Smog EMF & ELF x 14 hoofdcategorieën
 • Darm- en darmstressoren
 • Bloedsomloopstressoren
 • Spierherstelstressoren
 • Voedselintoleranties en voedseladditieven om te vermijden.

Over epigenetica

Epigenetica is de interactie tussen omgevingssignalen en het aanpassingsproces dat levende systemen gebruiken om te gedijen. Met andere woorden: epigenetica is de wetenschap die aantoont dat we geen slachtoffer hoeven te zijn van onze genetische erfenis. Erwin Schrödinger nam kwantumfysica op in het veld van de moleculaire biologie. Hiermee legde hij de basis voor wat we nu kennen als epigenetica.

In de jaren 1700 stelde Jean-Baptiste Lamarck voor dat levensvormen ‘informatie’ uit hun omgeving kunnen verkrijgen en deze in hun epigenoom opnemen. Men ontdekte in het Human Genome-project dat slechts 23.000 genen het menselijk genoom vormen, wat nauwelijks meer is dan de gewone fruitvlieg. Dat riep de vraag op: wat is er nog meer mogelijk om genexpressie te beheersen?

Tegenwoordig weten we dat genexpressie die niet wordt gemedieerd door coderend DNA slechts 2% van de genomische expressie vertegenwoordigt. Het wordt eerder beïnvloed door informatiesignalen die uit de omgeving worden ontvangen door niet-coderend DNA, dat de resterende 98% vertegenwoordigt van wat wordt aangeduid als junk-DNA.

Schadelijke informatie afkomstig van de omgeving, zoals elektromagnetische stressoren en giftige luchtverontreinigende stoffen, veroorzaken disharmonie. Daarop reageert het menselijk lichaam door het fenotype te veranderen zonder het genotype te veranderen. Deze verandering wordt weerspiegeld in onze fysiologie.

Deze signalen omvatten informatie uit de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, het water dat we drinken, de slaap die we niet hebben gekregen, de impact van de elektromagnetische omgeving, zelfs de argumenten die we hebben en de meer dan 50.000 gedachten die we per dag hebben.

Neem je gezondheid in eigen hand

Zet vandaag de eerste stap en maak een afspraak. Gezonder leven is écht makkelijker dan je denkt en de winst is enorm!

Contact

06-38935052

info@vitaalonline.nl

Kraaijeven 4B
5386 LH Geffen
(alleen op afspraak)

Volg Vitaalonline

© 2020 Vitaalonline - Jolanda van Niftrik | Webdesign Ontwerp van C