Laat voeding je medicijn zijn,
en je medicijn je voeding.

Hippocrates

Vitaliteit

Wees niet bang om te investeren in gezondheid en in vitaliteit. Het verdient zich altijd terug.
Duurzame inzetbaarheid is geen modewoord meer. Hoe minder verzuim, hoe hoger de productiviteit.

Maar wat is nu eigenlijk vitaliteit?

De betekenis van vitaliteit volgens het woordenboek: Vitaliteit is levenskracht, een overvloed aan energie. Het eerste deel van het woord, vita, betekent leven. In de medische wereld spreken ze wel van de vitale organen, zoals hart en longen. Dit zijn de organen die noodzakelijk zijn voor het in leven blijven. Het begrip vitaliteit is van toepassing op zowel mensen als bedrijven. Het geeft de gezondheid aan en is een indicatie voor de flexibiliteit en rekbaarheid in geval van stress of tegenslag.

Vitaliteit is meer dan alleen gezond zijn. Het is de energie in een mens of bedrijf om dingen te doen of aan te pakken. Het is daarnaast ook de flexibiliteit en beschikbaarheid over de fysieke, mentale en emotionele bagage om de dingen ook daadwerkelijk te doen of aan te pakken.

Volgens onze WHO (World Health Organization) is de definitie: Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte.

Volgens promovenda Machteld Huber is die definitie verouderd, omdat daarmee praktisch iedereen patiënt is. Zij ontwikkelde samen met de Gezondheidsraad een nieuw concept voor gezondheid. Zo omschrijft Huber gezondheid als ‘het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Volgens Huber wordt hierin veel meer de potentie benadrukt om gezond te zijn of te worden.

Vanuit de natuurgeneeskunde is ziekte een verstoring of een disharmonie van het lichaam met zijn directe omgeving door het niet respecteren van de natuurwetten en / of door verstoring van zijn psychische en emotionele levensaspecten.

Drie begrippen centraal

Hoewel bovenstaande omschrijvingen van elkaar verschillen, zie je steeds dezelfde begrippen terugkomen. De kernbegrippen van vitaliteit:

  • Energie
    Bij energie gaat het over jezelf, jezelf energiek voelen.
  • Motivatie
    Bij het stellen van doelen gaat het om motivatie in je leven, je doet moeite om dit te halen.
  • Veerkracht
    Je persoonlijke kracht is je veerkracht. Je hebt de power en de wil om jet je dagelijkse ups en dows om te gaan.
Hoe kun je gezond en vitaal leven

De bepalende factor voor vitaliteit

Wat is nu eigenlijk de bepalende factor voor een vitaal leven? Het antwoord hangt van meerdere factoren af. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat als jij je eigen regie op je leven hebt je vitaler bent. Sport en beweging spelen een belangrijke rol. Maar ook je voeding en je slaap spelen een belangrijke rol in jezelf vitaal voelen.
Daarnaast speelt je werk, je sociale omgeving maar ook de verbinding met de natuur een belangrijke rol.

De focus van natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde houdt zich bezig met gezondheid creëren en genezing bewerkstelligen door leefgewoonten aan te passen en middelen in te zetten die lichaam en geest ondersteunen. In mijn praktijk houd ik me al sinds 1989 bezig met de holistische benadering van de natuurgeneeskunde.

Wil jij graag weten hoe ik jouw vitale leven zou kunnen ondersteunen?

Dan is wellicht een haaranalyse iets voor jou! Met een haaranlyse krijg je snel inzicht in jouw gezondheid. Het geeft je inzicht in de weg naar een vitaler leven. Een haaranalyse kost je weinig moeite. Je hoeft er geen fysieke afspraak voor te maken. Het enige wat jij hoeft te doen is het toesturen van een haarsample. Door de informatie uit de haren krijg je een advies op maat. Zodat jij straks gezonder en fitter door het leven gaat.

Bronvermelding:
Hoge School Leiden
Nederlands woordenboek
WHO
Machteld Huber

Contact

06-38935052

info@vitaalonline.nl

Kraaijeven 4B
5386 LH Geffen
(alleen op afspraak)

Volg Vitaalonline

© 2021 Vitaalonline - Jolanda van Niftrik | Webdesign Ontwerp van C